דיבלה טריפוליטאית

מאת גבי ברנשיטיין

מאפה הדיבלה הוא מאפה מטוגן בצורת שושנים וטבול בסירופ סוכר. מקורו במטבח הטריפולטאי, ומככב בפורים וכן בשמחות שונות, כגון אירועי חינה. במטבח המרוקאי הוא ידוע גם בשם פזואלוס. במקרה זה הסירופ מוחלף באבקת סוכר שנבזקת בנדיבות.
כמקובל במתכונים ותיקים, התפתחו במשך השנים וריאציות מגוונות. אני מביא  כאן את הגרסה של דודתי בעלת ידי הזהב, שבמשך כל שנות ילדותי, ושנים רבות לאחר מכן, הקפידה להעביר למשפחה המורחבת משלוחי מנות ממעשי ידיה. הדיבלה שלה היתה הראשונה להיחטף מכל המאפים הנהדרים שהיא כללה במשלוח.
לפני שאתם מפשילים שרוולים, אציין רק שמדובר בבצק קשה יחסית לעבודה, שכמעט ואיננו ניתן ללישה ביד ולרידוד במערוך לעובי הרצוי ולכן מומלץ מאוד להשתמש במיקסר ואז במכונת רידוד של בצק פסטה.
התוצאה חגיגית וטעימה במיוחד.

החומרים – לכ-15 שושנים:

לבצק:
2 ביצים גדולות
60 גרם אבקת סוכר
רבע כפית סודה לשתיה (היא זו שתגרום לבועות בשושנים)
2 שקיות סוכר וניל
300 גרם קמח לבן, מנופה

לסירופ:
כוס סוכר
כוס מים
מיץ מחצי לימון בינוני

לטיגון: בקבוק שמן

לציפוי: סוכריות צבעוניות

אופן ההכנה:
מוסיפים לקערת המיקסר את כל חומרי הבצק לפי הסדר שרשמתי ולשים למשך כ-10 דק' עד שמתקבל בצק אחיד קשה יחסית. בסיום, קערת המיקסר אמורה להיות נקיה.
מניחים את הבצק מכוסה לרבע שעה ובינתיים מכינים את הסירופ. יש לבשל אותו על אש נמוכה למשך כ-20-25 דקות, עד שיסמיך ויהפוך לדביק מעט. מצננים.
מחלקים את הבצק ל-5. מרדדים כל חלק במכונת הפסטה, כשמתחילים בעובי הגדול ביותר (1). בכל פעם עוברים על כל החלקים ומרדדים, מקטינים את העובי ושוב חוזרים חלילה (עד עובי 8). מתקבלים 5 סרטי בצק דקיקים וארוכים ברוחב של כ-9 ס"מ. מניחים כל סרט בצק על משטח העבודה וחותכים לאורך ל-3 בעזרת גלגלת פיצה או סכין חדה, כך שמתקבלים 15 סרטים ברוחב של כ-3-4 ס"מ כל אחד. מכסים את הסרטים במגבת לחה כך שלא יתייבשו.
מחממים סיר עמוק עם שמן. השמן צריך להיות חם אך לא רותח. הוא מוכן לטיגון כאשר מכניסים קיסם לשמן והשמן מבעבע סביבו. אם השמן יהיה חם מדי השושנים ישחימו מדי או ישרפו. מנמיכים את האש ומעבירים לאש קטנה.
מכינים מגש גדול מכוסה בנייר סופג.
בעזרת מזלג גדול (מהסט של הששת) או מזלג רגיל, מגלגלים את התחלת סרט הבצק על המזלג. ביד אחת מכניסים את המזלג לשמן הרותח, כאשר ביד השניה מחזיקים את הסרט מוגבה. מגלגלים במהירות את הסרט בתוך השמן הרותח, באופן רפוי. אם נוצרות בועות בבצק זה הסימן להצלחה – הוכחה שהרידוד היה דק מספיק. את קצה הסרט מצמידים לשושנה ע"י הידוק קל לצד הסיר למספר שניות.
מנתקים את המזלג מהשושנה, הופכים אותה למספר שניות קצרצר לטיגון הצד השני ומוציאים מיד מהשמן, לפני שהיא משחימה. השושנה צריכה להיות זהובה בהירה כי היא תמשיך להאפות מעט גם כשתוצא מחוץ לשמן. מניחים על המגש.
שושנים שלא רוצים לצרוך מיד שומרים בכלי אטום לאחר שהן מתקררות. אפשר לשמור אותן כשבוע-שבועיים ולטבול אותן בסירופ לפני שמגישים.
את השאר מניחים בתוך כלי עמוק (לא פלסטי) או על גבי רשת ישרה המונחת על כלי עמוק. מזליפים עליהן את הסירופ, אפשר לחזור על הפעולה מספר פעמים. מפזרים עליהן סוכריות צבעוניות לקישוט ומגישים מיד.
פורים שמח!

שווה להרשם

הרשמו עוד היום והכנסו למועדון הצרכנות שלנו

עשרות הנחות במרום נווה

דילוג לתוכן