חג השבועות – חג מתן חלב

מאת איריס ארצי

חג השבועות מתקרב, אני קוראת לו חג מתן חלב. הכמויות של דברי החלב שאנחנו שמים במאכלים היא גבוהה מאוד. ישראלי ממוצע צורך 181 ליטרים של חלב בשנה – ובשבועות 50 אחוזים יותר מאשר בשבוע רגיל. שיא הביקוש בתקופת החג הוא לגבינות לבנות וגם גבינות המותאמות להכנת עוגות ופשטידות – פי 3.5. יותר מיום רגיל.
האם חלב טוב לנו ?
אני זוכרת כשהייתי קטנה, היה לנו חלבן שהיה שם את החלב בבקבוק זכוכית ליד הדלת, טרי טרי, אימא שלי הייתה מחממת חלב, שמה בכוס ואומרת לי: תשתי זה בריא.
יחד עם זה עברו מאז כמה עשרות שנים, החלב שלנו עבר תהפוכות רבות, הפרות כבר לא מלחכות עשב, אלא מקבלות דגנים למיניהם. תוצרת החלב אינה דומה למה ששתינו בעבר.
יחד עם זה אנחנו שומעים כמה החלב אינו בריא לגוף שלנו. האם זה באמת נכון? או שזה סתם מיתוס?
חלב הוא חלק בסיסי בתזונה היומיומית שלנו. הוא משתלב במגוון גדול של מאכלים ואף מקבל מקום של כבוד בסדר היום. בצורתו המקורית כחלב ניגר ובמוצרי החלב ( גבינות יוגורטים ועוד). כאשר מדברים על חלב , חשוב להבין שיש מקורות שונים לחלב בתזונה המערבית, כאשר שני הסוגים העיקריים הם חלב שמקורו בפרות וחלב עיזים.
סביב צריכת חלב העיזים נשזרו לאורך השנים מיתוסים, השערות ואמירות רבות.
ראשית עלינו להבין כי בחלב ישנו סוכר, סוכר החלב , המוכר בשם לקטוז (דו – סוכר המורכב מגלוקוז וגלקטוז). עיכול (פירוק) הלקטוז מתרחש במעי הדק, על ידי אנזים ה "לקטאז" המופרש מהלבלב.
חלק מהאנשים אינם מייצרים אנזים זה כלל או שמייצרים כמות מועטה בלבד. אנשים אלו יהיו בעלי קושי לעכל את הלקטוז שבחלב, מה שעלול להוביל להיווצרות תופעות לוואי במערכת העיכול כגון כרבי בטן , שלשולים, גזים בטן נפוחה.
כאשר משווים בין חלב פרה לחלב עיזים, כמות הלקטוז בהם זהה. לכן חלב עיזים איננו פתרון עבור מי שלא מייצר בכלל את אנזים הלקטאז (רגישות מוחלטת). עם זאת, חלב העיזים יכול להוות פתרון טוב ולהקל על העיכול עבור מי שיש לו יצור מועט של האנזים בגופו (רגישות חלקית) . כדאי להתחיל בכמות קטנה, לבדוק את ההתקבלות ובהתאם להמשיך בצריכה קבועה בתפריט.
חלב עיזים קל יותר לעיכול בהשוואה לחלב פרה. הרכב החלבון בחלב עיזים שונה. הוא אינו מכיל חלבון מסוג alpha- s – 1 – casein, שנחשב חלבון מרכזי בחלב הפרות. העדר חלבון זה מקל על תהליכי העיכול של החלב, כיוון שהוא משפיע על יצירת חלקיקים עדינים יותר בקיבה במהלך תהליך הפירוק בקיבה. כמו כן השומן בחלב בעיזים מסודר טיפות קטנות, דבר המקל גם הוא על פירוקם במערכת העיכול.
הבדלים אלה בין שני סוגי החלב מהווים את הבסיס לטענה כי חלב עיזים קל יותר לעיכול לעומת חלב פרה. לכן חלב עיזים מומלץ לסובלים מבעיות עיכול, ובמיוחד לאוכלוסייה של ילדים שמתקשים בעיכול מוצרי חלב, וכן במבוגרים עם קשיים בעיכול בשל הגיל או בעיות בריאות נלוות. בהזדמנות זו כדאי לבחון את החלופות הקיימות, אילו סוגים של תחליפי חלב מציע השוק לרגישים ללקטוז, לטבעונים ולמעדיפים להימנע, ואיך לבחור נכון.
למי מומלץ לצרוך, חלב שקדים, חלב סויה, חלב אורז.
חלב שקדים – משקה העשוי משקדים טחונים, הנמוך בקלוריות מכל תחליפי החלב , כל עוד הוא אינו ממותק. אינו מכיל כולסטרול, שומן רווי, ללא לקטוז.
לחלב שקדים יתרונות רבים: הוא מכיל 50 אחוזים מהסכום היומי המומלץ של ויטמין E, המכיל תכונות נוגדות חמצון החיוניות לבריאות העור. יש בו ערכים גבוהים של שומן בריא ( כגון חומצות שומן אומגה, שבדרך כלל נמצאות בדגים) , המסייע במניעת לחץ דם גבוה ומחלות לב.
למרות שחלב שקדים מכיל רק גרם של חלבון למנה, הוא ניחן בשפע של ויטמינים מקבוצת B כמו ברזל וריבופלאבין, החשובים לריפוי ולצמיחת שריריים.
חסרונות: לעומת משקאות חלב האחרים, חלב שקדים מכיל מעט חלבון, אלא אם הועשר באופן מיוחד. נוסף על כך, הוא אינו מתאים לאנשים הסובלים מאלרגיה לאגוזים ותכולת הנתרן שבו גבוהה יותר ממשקאות החלב האחרים.
חלב סויה – חלב סויה מיוצר מהשריית פולי סויה וטחינתם בתוספת המים. התוצאה היא משקה חלב עשיר בחלבון וסידן, שאינו מכיל שומן רווי. חלב סויה הוא יחסית דל קלוריות ומכיל את כמות הפחמימות הקטנה ביותר מבין סוגי התחליפים.
יתרונו החשוב ביותר של חלב הסויה היא יכולתו לשפר את פרופיל השומנים בדם. חומצות השומן הבלתי רוויות בסויה יכולות לעכב את העברת הכולסטרול לתוך זרם הדם. כמו כן, שומן חלב סויה הוא בלתי רווי והכולסטרול שבו אפסי.
בנוסף חלב סויה מכיל פיטואסטרוגן, הנמצא יעיל במניעה והקלה על תסמונות גיל המעבר, הוא מאיץ את ספיגת הסידן בגוף ומונע את אובדן מסת העצם.
חסרונות: מוצרי סויה עלולים לעכב ספיגה של מינרלים ושל חלבון בגוף, ובכך למנוע מאיתנו ערכים תזונתיים חשובים.
אורז- משקה זה מיוצר מאורז בתהליך טבעי. לאחר שמנקים אותו, טוחנים ומשרים במים חמים ומוסיפים לו אנזימים כדי לגרום לתסיסתו. תהליך זה מדמה את תהליך העיכול המתרחש בגופנו, ובתום התסיסה נוצר משקה האורז.
זהו המשקה הפחות אלרגני מתחליפי החלב, והוא מהווה בחירה טובה עבור אלו שאלרגיים ללקטוז או לאגוזים. הוא דל בשומן ובקלוריות וקל מאוד לעיכול. כדאי לבחור בו במקרים בהם מגלים רגישות לכל משקה אח.
חסרונות: מבחינה תזונתית חלב אורז מועיל פחות מתחליפי חלב אחרים כיוון שהוא מכיל כמות פחמימות גבוהה וריכוז חלבונים נמוך, כך שזו הבחירה הפחות רצויה עבור אנשים עם סוכרת ואלה הזקוקים ליותר חלבון, כגון ספורטאים וקשישים. כמו כן הוא אינו מכיל די סיבים תזונתיים.
ולסיום 2 מתכונים לחג:
צזיקי
מרכיבים:
600 גרם יוגורט עיזים לפחות 2.8%
2 מלפפונים בינוניים לא מקולפים
כפית שום כתוש
רבע כפית פלפל לבן
כפית שטוחה מלח
תהליך ההכנה:
שוטפים היטב את המלפפונים, קוצצים לקוביות סופר קטנות, ניתן להשתמש במאסטר סלייסר. למי שאין ניתן לגרד במגרדת גסה או לקצוץ בסכין קוביות לפירורי קוביות.
סוחטים את הנוזלים מהמלפפונים. מעבירים את המלפפונים לחיתול בד או מגבת מטבח דקה, סחטים את הנוזלים ומעבירים לקערה. מוסיפים לקערה 600 גרם יוגורט עיזים, כפית שום כתוש, רבע כפית פלפל לבן, כפית שטוחה מלח ומערבבים.
הערה- בשום אופן לא משתמשים ביוגורט רגיל. היוגורט הרגיל נוזלי יחסית והוא לא מתאים למתכון. חשוב מאוד לסחוט היטב את קוביות המלפפונים.
אפשר להוסיף בצל ירוק קצוץ ושמיר.

סטולאץ' – קינוח אורז מתוק עם חלב אורז
המרכיבים
1.5 כוסות משקה אורז
1.5. כוסות מים
1/4 כוס סוכר חום בהיר
1/4 כפית ציפורן טחון
1 כפית קינמון
2/3 אורז קצר או עגול
תהליך ההכנה
יוצקים את משקה האורז לסיר בינוני. מוסיפים את הסוכר, התבלינים והמים. מערבבים היטב ומביאים לרתיחה תוך כדי בחישה תכופה על אש נמוכה.
מוסיפים את האורז וממשיכים לבשל על אש נמוכה במשך 15-20 דקות או עד שהאורז סופג כמעט את כל הנוזלים. ( האורז צריך להיות רך והתערובת כולה דמוית דייסה).
מסירים מהאש ומניחים להצטנן לחלוטין.
חג שמח!
איריס ארצי, רפלקסולוגית מומחית ויועצת תזונה ואורח חיים בריא.
irisartzi0564@gmail.com

שווה להרשם

הרשמו עוד היום והכנסו למועדון הצרכנות שלנו

עשרות הנחות במרום נווה

דילוג לתוכן