חלה עגולה לשבת + לחמניות

אפייה ביתית מאת גבי ברנשטיין

לפני שנתחיל עם המתכון לחלה, הרשו לי לעדכן משהו במתכון לחם הכוסמין מהפעם הקודמת. שכחתי לציין שאם בחרתם להוסיף גרעינים שונים אל תוך הלחם – יש לקלות אותם קודם. הקליה מתבצעת קצרות על מחבת עם מעט מאוד שמן. יש להיזהר שלא לשרוף את הגרעינים. לעומת זאת, אם הדבקתם את הגרעינים על הלחם – אין לקלות אותם, שכן הם יקלו בעת האפיה.
לאחר פניות של רבים מכם לגבי הדרישה למשקל דיגיטלי, החלטתי לפרסם את המתכון הנוכחי גם בשימוש כוסות, כפות וכפיות ולא רק בגרמים. מן הסתם מדידה כזו תהיה פחות מדויקת, אך מקורבת מספיק כדי שהמתכון יצליח. באינטרנט ישנם אתרים רבים שממירים בין מידות שונות וכדאי לעיין שם כשצריך. כשאני כותב כוס כוונתי לכוס פיירקס של 240 מ"ל ואפשר להשתמש בכוס חד"פ סטנדרטית של שתיה חמה.

אין כמו לפתוח את ארוחת השבת עם חלה רכה וריחנית וזו שנאפתה לא מזמן היא משובחת עוד יותר. לחמניות אישיות המוגשות לכל סועד תורמות לחגיגיות. חצי מהבצק שנכין ישמש לחלה והחצי השני ללחמניות, לכן ניתן לוותר על אחת מהן ובמקום זה להכין שתי חלות או רק לחמניות.
החומרים:
500 גרם קמח לבן רגיל (3.5 כוסות + 1 כף)
10 גרם שמרים יבשים (1 כף) או 25 גרם שמרים טריים גרגרים או חצי קוביית שמרית
50 גרם סוכר לבן או חום לאפיה (4 כפות גדושות)
1 ביצה בינונית או גדולה
50 גרם שמן זית (רבע כוס), אפשר גם חמאה מומסת או שמן חמניות
200 מ"ל מים פושרים-חמימים (כוס פחות 2 כפות)
6 גרם מלח גס (1 כפית)
עוד קצת קמח לקימוח משטח העבודה
לציפוי החלה: ביצה, כפית שמן זית, שומשום/קצח/פרג, מעט מלח גס
אופן ההכנה:
מחברים למיקסר וו לישה.
יש לנפות את הקמח לתוך קערה עמוקה או ישירות לקערת המיקסר (זוכרים את הטיפ החשוב הזה מהפעם הקודמת).
אם משתמשים בשמרים טריים מסוג גרגרים או בשמרים יבשים – יש לערבב אותם במהירות נמוכה בקערת המיקסר עם הקמח והסוכר.
אם משתמשים בחצי קוביית שמרים טריים – יש לפורר אותם בעזרת מזלג ולערבב בקערה עם כף סוכר עד שהעיסה הופכת למרקם משחתי. לאחר מכן מוסיפים חצי כוס מים פושרים, מערבבים ומניחים בצד. לאחר 10-15 דקות התערובת אמורה לתסוס ואז יווצר קצף עדין (טיפ: אם לא עולה קצף – השמרים לא טובים ואין להשתמש בהם). את תערובת השמרים שתססה יש לערבב עם הקמח ושארית הסוכר.
מוסיפים את הביצה. טיפ: שוברים את הביצה לתוך קערית ולא ישירות לתוך הקערה – זאת כדי למנוע מצב ששברי קליפה ישתרבבו פנימה.


מוסיפים את השמן באיטיות פנימה. מגבירים את מהירות המיקסר לבינונית.
מפזרים מעל הבצק את המלח באופן אחיד תוך כדי הלישה.
כעת מוסיפים את המים. שני טיפים: מים תמיד מוסיפים בסוף, כי הם משמשים כמו הגה לניווט מצב הבצק. לעולם לא שופכים אותם בבת אחת אלא מוזגים אותם באיטיות לקערה תוך כדי זה שהמיקסר פועל במהירות בינונית.
אם הבצק דביק מאוד – ניתן להוסיף מעט קמח, אם הבצק יבש – ניתן להוסיף עוד קצת מים, אך כעקרון כמות המים הרשומה אמורה להיות מדויקת לכמויות החומרים האחרים.
מגבירים את מהירות הלישה לגבוהה וממשיכים ללוש במשך 4-5 דקות נוספות עד לקבלת בצק אחיד וחלק. טיפ: לא לוותר על המהירות הגבוהה ומשך הלישה כי זה מה שיגרום לבצק להיות אחיד ומושלם.
מכסים את הקערה בניילון נצמד (לא במגבת – גם הטיפ הזה מהפעם הקודמת) ומניחים במקום חמים בבית להתפחה של כשעה עד שעה וחצי – עד להכפלת הנפח.
מקמחים קלות את משטח העבודה ומניחים עליו את הבצק. מגלגלים אותו על המשטח כדי שיהיה פחות דביק ונוח לעבודה.
בעזרת סכין ארוכה מחלקים את הבצק ל-4 חלקים שווים ומכדררים אותם לכדורים. טיפים: כדאי לשקול את הבצק לפני החלוקה, לחלק את התוצאה ב-4 ולהגיע למשקל זהה או דומה. כדי שהמשקל לא יתלכלך, עטפו אותו בשקית סנדביץ' או בניילון נצמד.
מגלגלים כל חלק לרצועה ארוכה באורך 55-60 ס"מ. שיטה קלה לעשות זאת: מרדדים את הבצק לאורך ואז גוללים אותו מהצד כדי שיווצר גליל ארוך. את הגליל מעבדים מעט עם היד כדי שיווצרו הרצועות הרצויות.
כל עוד שהבצק הוכן נכון הוא ישמור על אלסטיות ולחות ויהיה ניתן לעיצוב נוח לזמן ממושך יחסית.
יוצרים לחמניות וחלה:
קליעת חלה בקלי קלות מ-2 רצועות: מלפפים את שתי הרצועות זו בזו בצורת בורג ואז מגלגלים אותו כמו שבלול (חשוב להשאיר את הקשרים רופפים ולא להדק מדי מאחר והחלה צריכה עוד לתפוח). את הקצה מכניסים לבסיס החלה ומהדקים קלות.
לחמניות כתר מכינים מגליל בצק שבעזרת מספריים גוזרים כל שני סנטימטרים עד אמצע הגליל ואז מגלגלים את הגליל כשבלול. ניתן לעצב גם לחמניות כמיני-חלות ע"י קליעת צמה. לחמניות קשר ניתן לקשור בפשטות.
מרפדים תבנית בנייר אפיה ומניחים את החלה והלחמניות על הנייר.
מכסים בניילון נצמד באופן רופף ומתפיחים שוב עד לעליית הנפח (יתכן והתפיחה תארך עד כשעה).
מחממים תנור ל-220 מעלות. כשהתנור מגיע לטמפרטורה יש להמתין לפחות עוד 10 דקות לפני שמכניסים לאפיה, כדי שהחום יתייצב.
בינתיים טורפים ביצה עם כפית שמן זית ומורחים את הבצק בעזרת מברשת סיליקון.
מפזרים בנדיבות שומשום, קצח או פרג. מפזרים מעל מעט מלח גס למי שאוהב קראנצ'יות.
מפחיתים את החום ל-200 מעלות ואופים במשך 10 דקות. מפחיתים את החום ל-180 מעלות ואופים עוד כ-15 דקות, עד שהחלות מזהיבות. טיפ: החלה תהיה מוכנה מבפנים כאשר הקצוות החיצוניים שלה מגיעים למצב של חריכה עד כמעט לשריפה.
מוציאים ומצננים על תבנית רשת כשעה עד לפריסה. טיפ: לעולם לא לפרוס לחם כשהוא חם.
למי שרוצה לראות איך לקלוע את החלות, ניתן לראות בערוץ היוטיוב שלי שתי שיטות: www.youtube.com/user/GabyBernstein
כמובן שיש עוד המון שיטות מתוחכמות ועשירות בדמיון. חפשו ביוטיוב "קליעת חלה" ו-"קליעת לחמניה" לקבלת המון תוצאות מרהיבות. כמו בכל אומנות – השמיים הם הגבול…
בתיאבון!

בחודש הבא נכין פוקאצ'ות איטלקיות ממכרות טבולות בשמן זית.

שווה להרשם

הרשמו עוד היום והכנסו למועדון הצרכנות שלנו

עשרות הנחות במרום נווה

דילוג לתוכן