טו בשבט הגיע – חג לאילנות

על פירות, פירות יבשים וערכים תזונתיים - מאת איריס ארצי

ט"ו בשבט הוא חג בו שוחרי הבריאות והתזונה הנבונה אמורים לשמוח. שלא כמו בחגים אחרים בהם צריכת השמן והסוכר מרקיעה שחקים, או נעשה בהם קידום אגרסיבי לגבינות ומוצרי חלב אשר במגזרים מסוימים נחשבים כמאוד לא בריאים, צריכת פירות ואגוזים מקובלת כבריאה ורצויה בקרב כל הקבוצות. אולם, לא כל מה שנראה במבט ראשון בריא וטבעי, הוא אכן כזה. חלק גדול מהפירות היבשים הנצרכים לא רק שאינו מועיל לבריאות, אלא אף מזיק ועלול להיות מסוכן.
 יום זה, החמישה עשר בחודש שבט, הינו יום בו אנו מצווים להכיר ולהוקיר את פירות האילנות שבארצנו. מנהג שמקובל היה בגלות, לברך ולספר על פירות ארץ ישראל בכדי לעורר ולשמר את האהבה והערגה אליה. מתחילת המאה ה- 20, הוחלט שיום זה יצוין לא רק בצריכת פירות העצים, אלא גם בנטיעתם.
האם בריא?
מבחינה תזונתית, ט"ו בשבט הינו חג מבורך במיוחד. אחד כזה שמעודד צריכת פירות ואגוזים. לכאורה – רק בריאות. על נפלאותיה של קבוצת מזון זו – הפירות, אין צורך להרבות במילים. הכול כבר נאמר. ממתקים מן הטבע, עתירי סיבים תזונתיים, מגוון מינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון רבים. מומלצים לצריכה בכמות של כשלוש מנות ביום, בצבעים שונים.
והאגוזים, ערכם לא פחות. שייכים לקבוצת השומן, מכילים כמות לא מועטה של קלוריות (700-600 קק"ל למאה גרם) ועל כן יש להגביל את צריכתם, אך הם רובם עשירים מאד בחומצות שומן רב בלתי רוויות וחד בלתי רוויות הידועות בתרומתן לבריאות הלב וכלי הדם, סיבים תזונתיים ומינרלים רבים כגון ברזל, אבץ, סידן ועוד.
לצריכה יומיומית של פירות ואגוזים חשיבות מרובה במסגרת תפריט מאוזן, לשם שמירה על בריאות הלב, איזון רמות סוכר ומניעת סוכרת, מניעת סוגים מסוימים של סרטן, איזון רמות כולסטרול ועוד. אולם, אם חשבתם שבצריכת פירות יבשים אתם מרוויחים את כל היתרונות הנ"ל, טעיתם.
פירות יבשים: כל מה שרציתם לדעת
פירות יבשים הינם פירות שעוברים תהליך של ייבוש. בתהליך זה הפרי מאבד נוזלים רבים, מאבד מנפחו וקטן עד כשביעית ממשקלו המקורי. איבוד המים גורם לריכוז גבוה יותר של סוכר הפרי, דבר שמחזק את הטעם. על כן פרי יבש יהיה מתוק יותר לעומת פרי טרי, ויכיל כמות גדולה יותר של קלוריות למאה גרם. מסיבה זו הפירות היבשים הם ספקי אנרגיה זמינה מצויים. יתרונם גם ידוע ומוכר בטיפול בעצירות (בעיקר השזיפים), חלקם גם מכילים כמות לא מבוטלת של סידן (תאנים, חרובים, שקדים) וכמעט כולם יספקו כמות גדולה של ברזל. אולם, תהליך הייבוש גורם לאבדן מרבית ויטמין C מין הפרי.
בין הפירות היבשים הנפוצים ניתן למצוא צימוקים (ענבים מיובשים), תמרים, תאנים, שזיפים, בננה מיובשת, אננס מיובש ומשמש מיובש. פחות מוכרים הם תפוח, אפרסק, קיווי, מנגו, חבוש, פפאיה, אגס, אפרסמון, חמוציות, תות שדה ועגבנייה.
תהליך ייבוש טבעי הוא כזה שמתבצע בשמש, לוקח זמן רב ובו נשמרים רבים מערכיו התזונתיים של הפרי. התהליך התעשייתי הוא מהיר יותר, נעשה במכונות ונעזר בכימיקלים שונים. התהליך פוגע בערכו התזונתי של הפרי. אם נקרא את תווית המזון שעל אריזות הפירות היבשים הנמכרים במרבית המרכולים נגלה כי הם מכילים סולפיט (למשל דו תחמוצת הגופרית E-220) המיועד לזירוז תהליך הייבוש ולהקניית חיי מדף ארוכים. לעיתים נעשה שימוש בצבעי מאכל שונים בכדי להחזיר לפירות את הצבע שאבד להם בתהליך הייבוש או בחומרים שונים לשם זיגוג ו'הברקת' הפרי
מלבד חומרים אלה, פירות יבשים רבים מכילים כמויות גדולות של סוכר, למשל הפפאיה והאננס. בגזרת האגוזים קיימים הפקאנים המסוכרים, למשל.
פירות יבשים מומלצים לצריכת גם אם אתם סוכרתיים. לרוב 3-2 יחידות פרי יבש מהוות מנת תחליף לפרי טרי.
רצוי לנצל את ט"ו בשבט בכדי להיזכר עד כמה טעימים הפירות – טריים ויבשים, ליהנות מיתרונותיהם התזונתיים המרובים ולהגביר את צריכת האגוזים השונים. להיזכר עד כמה טעימים יכולים להיות המזונות הטבעיים האלה, ולזנוח ולו לשעה קלה את המזון המעובד לו אנו רגילים כל כך.
לסיכום, מספר המלצות:
אגוזים רצוי לצרוך טריים ושלמים, לא קלויים, ולא מסוכרים.
רצוי לבחור בפירות יבשים אורגניים, שכן הם מכילים פחות חומרי הדברה, שומרים יותר על ערכו התזונתי של הפרי ואינם מכילים חומרים משמרים או תוספת סוכר.
אפשר ורצוי להעדיף את הפירות הטריים בנוסף לאלה המיובשים. לאלה יתרון מובהק בתכולת ויטמין C, למשל.
את הפירות והאגוזים לצרוך במתינות – מספר יחידות ביום עשויות רק להועיל, גם במסגרת תפריט לירידה במשקל.
הימנעו מפירות יבשים בעלי צבעים בוהקים במיוחד (למשל משמשים ופפאיה). את הפירות היבשים ניתן להוסיף ליוגורט, לדייסת שיבולת שועל, לעוגות, לתבשילים שונים, לשייק פירות, לקומפוט או לנשנש אותם כחטיף
שיהיה חג שמח ובריא, וזיכרו שפירות (טריים ויבשים) חשוב לצרוך כל השנה

עוגת פירות יבשים בחושה
עוגה בחושה עם פירות יבשים קלה להכנה

מצרכים למתכון
• 350 גרם פירות יבשים
• שזיף מיובש – 70 גרם
• משמש מיובש – 70 גרם
• חמוציות ללא סוכר לבן – 70 גרם
• צימוקים – 70 גרם
• פקאנים – 70 גרם
• יין אדום – 1/2 כוס – סה"כ (120 מ"ל)
• ביצה – 4 large
• סוכר –   כוס (179 גרם)
• סוכר וניל – 2 אריזות נייר – סה"כ (20 גרם)
• שמן קנולה 3/4 כוס  – סה"כ (180 מ"ל)
• מיץ תפוזים – 1/2 כוס – סה"כ (120 מ"ל)
• גרידת תפוז –  גרידה מתפוז מלא
• תמצית אפייה בטעם ורדים –  כף ( 10 מ"ל)
• קמח תופח – 2 כוסות  – סה"כ (310 גרם)
• תרסיס שמן קנולה -סה"כ (2 מ"ל), לשימון התבנית.
• אבקת סוכר –  כף ( 16 גרם),לפיזור מעל העוגה – לפי הטעם.
ציוד נדרש: תבנית עגולה מספר 24 או 2 תבניות מאורכות.
אופן הכנת המתכון:
להשרות את הפירות היבשים ביין האדום
בינתיים להקציף את הביצים עם הסוכר וסוכר הווניל
להוסיף את כל המצרכים לפי הסדר וגם את הפירות היבשים עם היין
להעביר את התערובת אל תוך תבנית משומנת
לאפות בחום של 180 מעלות למשך כחצי שעה או עד שהעוגה משחימה
לפזר מעל העוגה אבקת סוכר לפי הטעם, והרי לכם עוגת פירות יבשים בחושה נהדרת לאירוח ולא רק בט"ו בשבט אלא בכל ימות השנה. בתיאבון  !

איריס ארצי, רפלקסולוגית מומחית ויועצת תזונה ואורח חיים בריא.
irisartzi0564@gmail.com

שווה להרשם

הרשמו עוד היום והכנסו למועדון הצרכנות שלנו

עשרות הנחות במרום נווה

דילוג לתוכן