כולסטרול – כל מה שצריך לדעת!

כולסטרול ושומנים בדם חיוני מאוד לגופנו, אך בריכוז גבוה עלולים להוביל להיווצרות של בעיות בריאותיות משמעותיות. אחד מכל ארבעה ישראלים מעל גיל 40 (כ־2.2 מיליון אנשים) סובלים מיתר כולסטרול והמספרים עולים ל-45% מעל גיל 55 אחד מגורמי הסיכון להתפתחות מחלה של הלב וכלי הדם הוא הפרעות בחילוף החומרים של השומנים (מסוג כולסטרול, טריגליצרידים).

רמת הכולסטרול בדם מושפעת ממספר גורמים:
גורם חיצוני – המזון שאותו אנו אוכלים.
גורם פנימי – יצור כולסטרול בתוך הגוף, ובעיקר בכבד.
גורמים תורשתיים והתנהגותיים.
שומן הכולסטרול מצוי רק במזונות שמקורם בבעלי חיים ובמוצרים מן החי המכילים שומן. שמנים ושומנים מן הצומח אינם מכילים כולסטרול.
הרגלי תזונה נכונים עשויים לשפר את רמות הכולסטרול והשומנים בדם וכך להקטין את הסיכון למחלות לב וטרשת עורקים.
אז מה עלינו לעשות?
יש להגיע למשקל גוף רצוי, ולשמור עליו.
חשוב להפחית את סך צריכת השומנים בתפריט, בעיקר מזונות המכילים רמות גבוהות של כולסטרול ושומן רווי.
יש להימנע מטיגון ! צורת בישול מומלצת: אפייה , בישול, צלייה ואידוי.
מומלץ להעלות את צריכת המזונות העשירים בסיבים התזונתיים    (כמו: סובין, קוואקר, קמח מלא ומוצריו, קטניות, ירקות עם קליפה).
רצוי לשלב לפחות שתי ארוחות דגים במשך השבוע. מומלצים כל סוגי הדגים (למעט קרפיון), כולל שימורים.
מומלץ לשלב פעילות גופנית: 30-40 דקות 3-4 פעמים בשבוע
מזונות מומלצים
חלב ומוצריו
כל מוצרי החלב עד 5% שומן (חלב, גבינות לבנות, לבן, אשל, יוגורט)
בשר ודגים
עוף, הודו (רצוי בלי עור), פסטרמה עוף והודו.
דגים (לפחות פעמיים בשבוע)
בשר בקר רזה (פילה, פילה מדומה)-פעם בשבוע  
ביצים
מותר לצרוך עד 3 ביצים בשבוע (כולל בבישול ואפייה)
לחם, דגנים ומוצרי מאפה
לחם מלא, דגנים מלאים (אורז מלא, חיטה מלאה, קוואקר, ברנפלקס, סובין, כוסמת, בורגול, קינואה)
קטניות
עדשים, אפונה, שעועית, חומוס, סויה, פול
ירקות
מומלץ להרבות באכילת ירקות, עדיף עם קליפה,לפחות 5 מנות ליום.ביו המומלצים: בצל, שום, ברוקולי, כרוב ,עגבניות
פירות
כ-3  מנות פרי ליום – רצוי עם הקליפה במצבי סוכרת וטריגליצרידים גבוהים – מומלץ לתאם עם דיאטנית
שמנים ושומנים
שמן זית, קנולה, חמניות, תירס, מיונז קל ,אבוקדו, טחינה, זיתים, אגוזים, שקדים, בוטנים,זרעי פשתן.
צריכה יומית מומלצת : 4-5 מנות ליום
מנת שמן = 1 כפית שמן או 1/4 אבוקדו או כף טחינה או מיונז קל או רוטב לייט או 8 שקדים או 4 אגוזי מלך או כף זרעי פשתן              
מנות אחרונות
ג'לי, סורבה , חלבה, קרטיב, מנות העשויות ללא חמאה או שומן רווי
מתכון למשקה תפוחים וג'ינג'ר
המשקה שלפניכם כולל גם מספר תוספות שהופכות אותו למשקה נהדר ומנצח במלחמה כנגד הכולסטרול הרע. כדי ליהנות מיתרונותיו במלואם ניתן לשתות אותו פעמיים ביום, ולאחסן את השאריות במקרר עד ליומיים.  
 תפוחים –מדובר בפרי שמועיל מאוד במלחמה בכולסטרול הרע. פוליפנול הוא שמן של תרכובות כימיות טבעיות המיוצרות על ידי פירות וצמחים שונים, שהוכח ביעילותו בהורדת רמות הכולסטרול הרע, וזאת בשעה שהסיבים התזונתיים מסייעים בספיחת הכולסטרול שנדבק אל העורקים ועוזרים להוציא אותו מהגוף. תוכלו ליהנות מהיתרונות הללו בשימוש בתפוחים אדומים וירוקים באותה המידה.
מלפפונים – מלפפונים עשירים בסטרולים צמחיים, תרכובות המסייעות בהפחתת רמות הכולסטרול LDL. כיוון שקיים דמיון בין הסטרולים לבין הכולסטרול והם למעשה "מחקים" אותו מבחינה מבנית, כאשר הם מצויים בגופנו הם דוחקים את הכולסטרול הרע ועל ידי כך הרמות שלו במעיים שלנו יורדות.
ג'ינג'ר – בנוסף לשלל היתרונות של שורש הג'ינג'ר בהורדת לחץ דם ושיכוך כאבים, הוא יכול לעזור מאוד גם בהורדת רמות הכולסטרול בגוף. זאת בזכות הכמות הגבוהה של נוגד החמצון ג'ינג'רול, אשר מפעיל אנזימים בגוף שמגבירים את השימוש של הגוף בכולסטרול, ועל ידי כך מפחיתים את הכמות שבזרם הדם.
לימונים – גם הלימונים עשירים בפוליפנולים, אך בנוסף גם בלימונויד, פיטוכימיקל שהוכח כמעכב התפתחות סוגי  סרטן שונים ובמקביל גם כיעיל בהפחתת כולסטרול ובעל השפעה על תאי שומן בגוף.
רכיבים למשקה בריאות:
תפוחים – 2
מלפפון – 1
ג'ינג'ר – 1 (שורש באורך של אצבע)
לימון – ½ לימון
אופן הכנת המשקה בריאות: חתכו את התפוחים לרבעים והניחו אותם בתוך מסחטת מיצים קשים. קלפו את המלפפון, חתכו אותו לחתיכות והוסיפו אל המסחטה. לאחר מכן הוסיפו גם את הג'ינג'ר. סחטו חצי לימון והוסיפו את המיץ שלו אל המיץ שהכנתם.
מתכון למיץ תפוזים ואגסים
תפוזים, אגסים וחומץ תפוחים הם הבסיס להכנת המיץ המתקתק והטעים הזה, שתורם רבות לבריאות הכללית וגם מנקה את העורקים מכולסטרול. תוכלו לשתות בין 2 ל-3 כוסות מהמיץ הזה מדי יום, ומומלץ לשתות את הראשונה לפני ארוחת הבוקר.    
תפוזים – תפוזים עשירים בוויטמין C, חומצה פולית והספרידין, המסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול בגוף. במחקר שפורסם בירחון האמריקאי לתזונה קלינית, נמצא כי שתיית מיץ תפוזים באופן יומיומי מסייעת להגביר את רמת הכולסטרול הטוב HDL בגוף, ובכך היא מפחיתה את היחסיות של הכולסטרול הרע בדם.  
אגסים – רמות הפקטין הגבוהות שבאגסים הופכות אותם לנשק נהדר במלחמה בכולסטרול. זאת, כיוון שהוא "לוכד" את הכולסטרול הרע לפני שהוא נספג בדם ומסלק אותו מהגוף על מנת שלא יוכל להזיק לנו.
חומץ תפוחים –  חומץ תפוחים מכיל חומצה אצטית, אשר מסייעת בהורדת רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם, שהם תרכובות אורגניות שמשתתפות במאגרי השומן בגופנו. כמו כן, החומץ גם נלחם באנזימים שאחראיים על התכווצות כלי הדם שלנו.
 דבש – בנוסף להיותו תחליף בריא לסוכר, הדבש יכול גם לעזור לשלוט ברמות גבוהות של כולסטרול. במחקר שפורסם בשנת 2008 בירחון האמריקאי "מזון ומדע", נמצא כי צריכת דבש סייעה בהורדות רמות הכולסטרול הכללי בגוף, על ידי הפחתת כמויות גושי הכולסטרול בדם, הנקראים גם ליפופרוטאינים.  
רכיבים למיץ תפוז אגס:
תפוזים – 2
אגסים – 2
דבש – 1 כף
חומץ תפוחים – 1 כפית
 אופן הכנת המיץ תפוז אגס: קלפו את התפוזים, חתכו אותם לחצאים והכניסו את הפלחים שלהם אל מסחטת מיצים קשים. חתכו את האגסים לרבעים, והוסיפו אותם אל המסחטה. אין צורך לקלף את הקליפה. לבסוף, הוסיפו את הדבש ואת חומץ התפוחים, ערבבו ושתו לרוויה.
מתכון לשייק סלק ותפוחי עץ
המשקה הבא כולל חלק מהרכיבים שעליהם מבוססים המשקאות הקודמים, לצד "שחקני חיזוק" נהדרים כמו סלק, תרד, תה ירוק וזרעי פשתן. תוכלו ליהנות ממנו פעמיים ביום ולאחסן אותו במקרר למשך יומיים. אם אינכם אוהבים את טעמו של התרד, תוכלו להשתמש בכרוב כדי ליהנות מאותם היתרונות.
סלק – סלק מכיל כמויות גדולות של סיבים מסיסים לצד בטאציאנינים, פיגמנטים אדומים אשר מעניקים לו את הגוון הסגול העמוק המזוהה עמו. השילוב של הרכיבים הללו מסייע בהפחתת תהליך החמצון של הכולסטרול הרע בגוף, ועל ידי כך מונע ממנו להצטבר מסביב לדפנות העורקים.
תרד – תרד מכיל כמויות גדולות של קרוטנואידים, נוגדי חמצון שחשובים לבריאות העיניים, מערכת החיסון והעור, וקיימים בכמיות שונות גם בגזר ובעגבנייה. כיוון שהם מונעים מהכולסטרול הרע להצטבר בכלי הדם, מדובר בתוספת נהדרת לשייק שלכם.
תה ירוק – התה הירוק מפורסם בשל יתרונותיו הבריאותיים הרבים, שאחד מהם הוא הפחתת רמות הכולסטרול הרע בגוף. בשל העובדה שהוא מכיל תרכובות של קטצ'ינים המונעות ספיגה של LDL במעי, לצד פלבנואידים המסייעים לגוף לקלוט פחות כולסטרול רע, הוא מגביל את הכמויות שלו בדם ועוזר לנו להרגיש במיטבנו.
זרעי פשתן – זרעי פשתן נחשבים ל"מזון על" בזכות שלל יתרונותיהם בהגנה מפני סרטן העור, מניעת דיכאון, הפחתת דלקות ועוד, וכמו כן מדובר גם במקור נהדר לחומצה אלפא-לינולנית, חומצת שומן צמחית שמפחיתה את רמות ה-LDL והטריגליצדרידים בדם. חוקרים מאוניברסיטת איווה שבארצות הברית גילו שזרעי הפשתן משפיעים בעיקר על רמות הכולסטרול אצל גברים, וסוברים שמדובר באינטראקציה בין רכיבי הזרעים לבין הטסטוסטרון הגברי.
רכיבים לשייק סלק:
סלק – 150 גר'
תרד – 170 גר'
תה ירוק – 1 כוס (מבושל, בטמפרטורת החדר)
תפוח ירוק – 1
תפוז – 1
ג'ינג'ר – 1 (שורש באורך של אצבע)
זרעי פשתן – 1
 כף חומץ תפוחים – 1
כף דבש – 1 כף
אופן הכנת השייק סלק: הוסיפו את התרד, הסלק והתה למערבל המזון שלכם, וערבלו עד לקבלת שייק בגוון סגלגל. בשלב הבא חתכו את התפוח לקוביות, והוסיפו אותן למערבל יחד עם שורש הג'ינג'ר והתפוזים. זכרו להוציא את הגרעינים של הפירות טרם הוספתם לשייק. לבסוף הוסיפו את זרעי הפשתן, הדבש וחומץ התפוחים, וערבלו שוב עד לקבלת תערובת במרקם חלק.

איריס ארצי, רפלקסולוגית מומחית ויועצת תזונה ואורח חיים בריא.
irisartzi0564@gmail.com‏כולסטרול ושומנים בדם חיוני מאוד לגופנו, אך בריכוז גבוה עלולים להוביל להיווצרות של בעיות בריאותיות משמעותיות. אחד מכל ארבעה ישראלים מעל גיל 40 (כ־2.2 מיליון אנשים) סובלים מיתר כולסטרול והמספרים עולים ל-45% מעל גיל 55אחד מגורמי הסיכון להתפתחות מחלה של הלב וכלי הדם הוא הפרעות בחילוף החומרים של השומנים (מסוג כולסטרול, טריגליצרידים).
רמת הכולסטרול בדם מושפעת ממספר גורמים:
גורם חיצוני – המזון שאותו אנו אוכלים.
גורם פנימי – יצור כולסטרול בתוך הגוף, ובעיקר בכבד.
גורמים תורשתיים והתנהגותיים.
שומן הכולסטרול מצוי רק במזונות שמקורם בבעלי חיים ובמוצרים מן החי המכילים שומן. שמנים ושומנים מן הצומח אינם מכילים כולסטרול.
הרגלי תזונה נכונים עשויים לשפר את רמות הכולסטרול והשומנים בדם וכך להקטין את הסיכון למחלות לב וטרשת עורקים.
אז מה עלינו לעשות?
יש להגיע למשקל גוף רצוי, ולשמור עליו.
חשוב להפחית את סך צריכת השומנים בתפריט, בעיקר מזונות המכילים רמות גבוהות של כולסטרול ושומן רווי.
יש להימנע מטיגון ! צורת בישול מומלצת: אפייה , בישול, צלייה ואידוי.
מומלץ להעלות את צריכת המזונות העשירים בסיבים התזונתיים    (כמו: סובין, קוואקר, קמח מלא ומוצריו, קטניות, ירקות עם קליפה).
רצוי לשלב לפחות שתי ארוחות דגים במשך השבוע. מומלצים כל סוגי הדגים (למעט קרפיון), כולל שימורים.
מומלץ לשלב פעילות גופנית: 30-40 דקות 3-4 פעמים בשבוע
מזונות מומלצים
חלב ומוצריו
כל מוצרי החלב עד 5% שומן (חלב, גבינות לבנות, לבן, אשל, יוגורט)
בשר ודגים
עוף, הודו (רצוי בלי עור), פסטרמה עוף והודו.
דגים (לפחות פעמיים בשבוע)
בשר בקר רזה (פילה, פילה מדומה)-פעם בשבוע  
ביצים
מותר לצרוך עד 3 ביצים בשבוע (כולל בבישול ואפייה)
לחם, דגנים ומוצרי מאפה
לחם מלא, דגנים מלאים (אורז מלא, חיטה מלאה, קוואקר, ברנפלקס, סובין, כוסמת, בורגול, קינואה)
קטניות
עדשים, אפונה, שעועית, חומוס, סויה, פול
ירקות
מומלץ להרבות באכילת ירקות, עדיף עם קליפה,לפחות 5 מנות ליום.ביו המומלצים: בצל, שום, ברוקולי, כרוב ,עגבניות
פירות
כ-3  מנות פרי ליום – רצוי עם הקליפה במצבי סוכרת וטריגליצרידים גבוהים – מומלץ לתאם עם דיאטנית
שמנים ושומנים
שמן זית, קנולה, חמניות, תירס, מיונז קל ,אבוקדו, טחינה, זיתים, אגוזים, שקדים, בוטנים,זרעי פשתן.
צריכה יומית מומלצת : 4-5 מנות ליום
מנת שמן = 1 כפית שמן או 1/4 אבוקדו או כף טחינה או מיונז קל או רוטב לייט או 8 שקדים או 4 אגוזי מלך או כף זרעי פשתן              
מנות אחרונות
ג'לי, סורבה , חלבה, קרטיב, מנות העשויות ללא חמאה או שומן רווי
מתכון למשקה תפוחים וג'ינג'ר
המשקה שלפניכם כולל גם מספר תוספות שהופכות אותו למשקה נהדר ומנצח במלחמה כנגד הכולסטרול הרע. כדי ליהנות מיתרונותיו במלואם ניתן לשתות אותו פעמיים ביום, ולאחסן את השאריות במקרר עד ליומיים.  
 תפוחים –מדובר בפרי שמועיל מאוד במלחמה בכולסטרול הרע. פוליפנול הוא שמן של תרכובות כימיות טבעיות המיוצרות על ידי פירות וצמחים שונים, שהוכח ביעילותו בהורדת רמות הכולסטרול הרע, וזאת בשעה שהסיבים התזונתיים מסייעים בספיחת הכולסטרול שנדבק אל העורקים ועוזרים להוציא אותו מהגוף. תוכלו ליהנות מהיתרונות הללו בשימוש בתפוחים אדומים וירוקים באותה המידה.
מלפפונים – מלפפונים עשירים בסטרולים צמחיים, תרכובות המסייעות בהפחתת רמות הכולסטרול LDL. כיוון שקיים דמיון בין הסטרולים לבין הכולסטרול והם למעשה "מחקים" אותו מבחינה מבנית, כאשר הם מצויים בגופנו הם דוחקים את הכולסטרול הרע ועל ידי כך הרמות שלו במעיים שלנו יורדות.
ג'ינג'ר – בנוסף לשלל היתרונות של שורש הג'ינג'ר בהורדת לחץ דם ושיכוך כאבים, הוא יכול לעזור מאוד גם בהורדת רמות הכולסטרול בגוף. זאת בזכות הכמות הגבוהה של נוגד החמצון ג'ינג'רול, אשר מפעיל אנזימים בגוף שמגבירים את השימוש של הגוף בכולסטרול, ועל ידי כך מפחיתים את הכמות שבזרם הדם.
לימונים – גם הלימונים עשירים בפוליפנולים, אך בנוסף גם בלימונויד, פיטוכימיקל שהוכח כמעכב התפתחות סוגי  סרטן שונים ובמקביל גם כיעיל בהפחתת כולסטרול ובעל השפעה על תאי שומן בגוף.
רכיבים למשקה בריאות:
תפוחים – 2
מלפפון – 1
ג'ינג'ר – 1 (שורש באורך של אצבע)
לימון – ½ לימון
אופן הכנת המשקה בריאות: חתכו את התפוחים לרבעים והניחו אותם בתוך מסחטת מיצים קשים. קלפו את המלפפון, חתכו אותו לחתיכות והוסיפו אל המסחטה. לאחר מכן הוסיפו גם את הג'ינג'ר. סחטו חצי לימון והוסיפו את המיץ שלו אל המיץ שהכנתם.
מתכון למיץ תפוזים ואגסים


תפוזים, אגסים וחומץ תפוחים הם הבסיס להכנת המיץ המתקתק והטעים הזה, שתורם רבות לבריאות הכללית וגם מנקה את העורקים מכולסטרול. תוכלו לשתות בין 2 ל-3 כוסות מהמיץ הזה מדי יום, ומומלץ לשתות את הראשונה לפני ארוחת הבוקר.    
תפוזים – תפוזים עשירים בוויטמין C, חומצה פולית והספרידין, המסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול בגוף. במחקר שפורסם בירחון האמריקאי לתזונה קלינית, נמצא כי שתיית מיץ תפוזים באופן יומיומי מסייעת להגביר את רמת הכולסטרול הטוב HDL בגוף, ובכך היא מפחיתה את היחסיות של הכולסטרול הרע בדם.  
אגסים – רמות הפקטין הגבוהות שבאגסים הופכות אותם לנשק נהדר במלחמה בכולסטרול. זאת, כיוון שהוא "לוכד" את הכולסטרול הרע לפני שהוא נספג בדם ומסלק אותו מהגוף על מנת שלא יוכל להזיק לנו.
חומץ תפוחים –  חומץ תפוחים מכיל חומצה אצטית, אשר מסייעת בהורדת רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם, שהם תרכובות אורגניות שמשתתפות במאגרי השומן בגופנו. כמו כן, החומץ גם נלחם באנזימים שאחראיים על התכווצות כלי הדם שלנו.
 דבש – בנוסף להיותו תחליף בריא לסוכר, הדבש יכול גם לעזור לשלוט ברמות גבוהות של כולסטרול. במחקר שפורסם בשנת 2008 בירחון האמריקאי "מזון ומדע", נמצא כי צריכת דבש סייעה בהורדות רמות הכולסטרול הכללי בגוף, על ידי הפחתת כמויות גושי הכולסטרול בדם, הנקראים גם ליפופרוטאינים.  
רכיבים למיץ תפוז אגס:
תפוזים – 2
אגסים – 2
דבש – 1 כף
חומץ תפוחים – 1 כפית
 אופן הכנת המיץ תפוז אגס: קלפו את התפוזים, חתכו אותם לחצאים והכניסו את הפלחים שלהם אל מסחטת מיצים קשים. חתכו את האגסים לרבעים, והוסיפו אותם אל המסחטה. אין צורך לקלף את הקליפה. לבסוף, הוסיפו את הדבש ואת חומץ התפוחים, ערבבו ושתו לרוויה.
מתכון לשייק סלק ותפוחי עץ
המשקה הבא כולל חלק מהרכיבים שעליהם מבוססים המשקאות הקודמים, לצד "שחקני חיזוק" נהדרים כמו סלק, תרד, תה ירוק וזרעי פשתן. תוכלו ליהנות ממנו פעמיים ביום ולאחסן אותו במקרר למשך יומיים. אם אינכם אוהבים את טעמו של התרד, תוכלו להשתמש בכרוב כדי ליהנות מאותם היתרונות.
סלק – סלק מכיל כמויות גדולות של סיבים מסיסים לצד בטאציאנינים, פיגמנטים אדומים אשר מעניקים לו את הגוון הסגול העמוק המזוהה עמו. השילוב של הרכיבים הללו מסייע בהפחתת תהליך החמצון של הכולסטרול הרע בגוף, ועל ידי כך מונע ממנו להצטבר מסביב לדפנות העורקים.
תרד – תרד מכיל כמויות גדולות של קרוטנואידים, נוגדי חמצון שחשובים לבריאות העיניים, מערכת החיסון והעור, וקיימים בכמיות שונות גם בגזר ובעגבנייה. כיוון שהם מונעים מהכולסטרול הרע להצטבר בכלי הדם, מדובר בתוספת נהדרת לשייק שלכם.
תה ירוק – התה הירוק מפורסם בשל יתרונותיו הבריאותיים הרבים, שאחד מהם הוא הפחתת רמות הכולסטרול הרע בגוף. בשל העובדה שהוא מכיל תרכובות של קטצ'ינים המונעות ספיגה של LDL במעי, לצד פלבנואידים המסייעים לגוף לקלוט פחות כולסטרול רע, הוא מגביל את הכמויות שלו בדם ועוזר לנו להרגיש במיטבנו.
זרעי פשתן – זרעי פשתן נחשבים ל"מזון על" בזכות שלל יתרונותיהם בהגנה מפני סרטן העור, מניעת דיכאון, הפחתת דלקות ועוד, וכמו כן מדובר גם במקור נהדר לחומצה אלפא-לינולנית, חומצת שומן צמחית שמפחיתה את רמות ה-LDL והטריגליצדרידים בדם. חוקרים מאוניברסיטת איווה שבארצות הברית גילו שזרעי הפשתן משפיעים בעיקר על רמות הכולסטרול אצל גברים, וסוברים שמדובר באינטראקציה בין רכיבי הזרעים לבין הטסטוסטרון הגברי.
רכיבים לשייק סלק:
סלק – 150 גר'
תרד – 170 גר'
תה ירוק – 1 כוס (מבושל, בטמפרטורת החדר)
תפוח ירוק – 1
תפוז – 1
ג'ינג'ר – 1 (שורש באורך של אצבע)
זרעי פשתן – 1
 כף חומץ תפוחים – 1
כף דבש – 1 כף
אופן הכנת השייק סלק: הוסיפו את התרד, הסלק והתה למערבל המזון שלכם, וערבלו עד לקבלת שייק בגוון סגלגל. בשלב הבא חתכו את התפוח לקוביות, והוסיפו אותן למערבל יחד עם שורש הג'ינג'ר והתפוזים. זכרו להוציא את הגרעינים של הפירות טרם הוספתם לשייק. לבסוף הוסיפו את זרעי הפשתן, הדבש וחומץ התפוחים, וערבלו שוב עד לקבלת תערובת במרקם חלק.

איריס ארצי, רפלקסולוגית מומחית ויועצת תזונה ואורח חיים בריא.
irisartzi0564@gmail.com

שווה להרשם

הרשמו עוד היום והכנסו למועדון הצרכנות שלנו

עשרות הנחות במרום נווה

דילוג לתוכן