ארצו'לי חצ'פורי – מעדן גיאורגי לכבוד שבועות

מאת גבי ברנשטיין

כל מי שאכל בפעם הראשונה חצ'פורי זוכר בוודאי את החוויה הקולינארית ובאותה נשימה משתדל לשכוח את הקלוריות שהגיעו איתה…
חצ'פורי הוא מאפה גיאורגי מסורתי. מדובר בלחם ממולא בתערובת גבינות ותוספות שונות. כל איזור בגיאורגיה מתגאה בחצ'פורי ייחודי והכנה ייחודית משלו.
חצ'פורי הינו למעשה צירוף של שתי מילים: חאצ'ו (גבינה כחושה), פורי (לחם).
המתכון להלן הוא אצ'רולי חצ'פורי – שזה חצ'פורי מחבל אג'ריה.
אכן קיימות לא מעט גרסאות להכנת המעדן הגיאורגי הזה וכאן בחרתי מתכון שיתאים לחג שלפנינו. יש רק להצטייד מראש בגבינות שבמתכון לפני שתעלמנה מהמדפים, כמקובל במקומותינו בקניות של ערב החג. ההכנה מורכבת מעט אך התוצאה מרהיבת עין וטעימה לחיך. אני מאמין שההצלחה תגרום לכם לקבל "הזמנות חוזרות" מהמשפחה.
שבועות שמח!

מצרכים ל-11 חצ'פורי, כ-300 גרם לכל אחד
הבצק:
• קמח לבן – 6 כוסות (930 גרם)
• שמרים יבשים – 1½ כפות (17 גרם)
• סוכר – כף גדושה (17 גרם)
• חמאה – 1/4 אריזת נייר (25 גרם), חמאה רכה בטמפרטורת החדר
• שמן קנולה או שמן צמחי אחר – 3 כפות (30 מ"ל)
• מים – 2 כוסות (480 מ"ל), מים פושרים
• מלח – כף שטוחה
מלית הגבינות:
• גבינת חמד כפרית מלוחה 16% שומן – אריזת ניילון (250 גרם), או גבינה גיאורגית (סולוגוני) – מפוררת
• בולגרית 5% שומן – 200 גרם, מפוררת
• מוצרלה מגורדת – שקית של 300 גרם
• קוטג' 5% – קופסה (250 גרם)
• ביצה – בינונית
לציפוי לפני האפייה:
• ביצה – בינונית, טרופה.
• מים – כף (10 מ"ל), לביצה הטרופה
תוספת הביצים לאחר האפייה:
•  11 ביצים בינוניות
אופן ההכנה:
בקערת הלישה מערבבים במהירות איטית קמח, שמרים וסוכר יחד, מוסיפים חמאה, שמן ומים פושרים בהדרגה.
לאחר שהחומרים נטמעו יחד, מגבירים מהירות לבינונית למשך כ-5 דקות ואז למהירות גבוהה ל-3 דקות נוספות.
לקראת סוף הלישה מוסיפים מלח וממשיכים ללוש עוד קצת.
מתקבל בצק במרקם רך, אך לא דביק.
מכסים בניילון נצמד ומתפיחים לשעה.
מורידים את האוויר מהבצק על ידי קיפול הצדדים כמעטפה או לישה קצרה חוזרת ומתפיחים שוב כחצי שעה.
על משטח מקומח מעט, מחלקים את הבצק ל-11 חלקים שווים (ליצירת יחידות זהות כדאי לשקול את כל הבצק ואז לחלק את התוצאה ב-11).
מגלגלים כל חלק לכדור.
מכסים במגבת לחה ומתפיחים כרבע שעה.
בינתיים מכינים את המלית – מערבבים את כל הגבינות עם הביצה.
מרדדים כל כדור לצורת אליפסה בעובי של חצי ס"מ.
מניחים מלית במרכז וסוגרים בקצוות לצורת סירה (סוגרים בצורה פשוטה בקצוות, או מגלגלים ומקפלים מעט את השוליים המקבילים הארוכים ומהדקים את הקצוות).
מחממים תנור ל-200 מעלות.
מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, טורפים ביצה עם כף מים ומורחים על החצ'פורי.
אופים כרבע שעה עד הזהבה.
לקראת סוף האפייה כשהמאפה מזהיב, מוציאים בזהירות מהתנור, מזיזים מעט לצדדים את מלית הגבינות בעזרת כף, שופכים מעל כל חצ'פורי ביצה (מומלץ לשבור קודם לתוך כוס ולוודא שאין קליפות) ומחזירים לתנור לעוד כ-3 דקות ואפילו פחות, עד שהביצים כמעט מקרישות. יש כאלה שלא מחזירים לתנור אלא מניחים לביצים פשוט להתבשל בחום המאפה.
מגישים מיד כשהמאפה חם.

ניתן לראות את תהליך ההכנה של החצ'פורי בערוץ האפייה שלי ביוטיוב: https://youtube.com/user/GabyBernstein
ניתן להירשם לקבלת מתכונים חדשים בכל שבוע.

שווה להרשם

הרשמו עוד היום והכנסו למועדון הצרכנות שלנו

עשרות הנחות במרום נווה

דילוג לתוכן